які умови необхідні для виникнення та функціонування товарного виробництва

Товарне виробництво виникає значно пізніше. Це ставить питання про умови й причини його виникнення та існування. Загальною умовою існування товарного виробництва виступає суспільний поділ праці. Його суть полягає у тому, що виробники спеціалізуються на виготовленні певних продуктів. Ця спеціалізація призводить до підвищення продуктивності праці. Але з іншого боку вона вимагає і обміну такими продуктами, бо тільки одного чи декількох з них, які виробляє той чи інший товаровиробник, недостатньо для задоволення його постійно зростаючих потреб. Таким чином, суспільний поділ праці об'єктивно в.


Товарне виробництво змінює натуральне господарство. Натуральне господарство означало виробництво продуктів для задоволення особистих потреб безпосередніх виробників та членів їх роду, племені, общини або сім’ї. Товарне виробництво- це така сфера суспільного господарювання, де продукти виробляються відособленими виробниками для обміну на ринку. Першою умовою виникнення товарного виробництва є суспільний поділ праці. Розвиток суспільного поділу праці є загальною умовою виникнення та функціонування товарного виробництва, а економічне відособлення товаровиробників - безпосередньою причиною існування товарного виробництва. Розрізняють три типи товарного виробництва (рис. 5.1)


Това́рне виробни́цтво — виробництво, в якому продукти праці призначаються не для власного споживання, а для обміну через ринок шляхом купівлі-продажу. Товарне виробництво — така система організаційно-економічних відносин, за якої корисні продукти створюються для їхнього продажу на ринку. Система товарного виробництва має три найважливіші специфічні ознаки.


Матеріальною основою виникнення товарного виробництва є суспільний поділ праці. Це пояснюється тим, що спеціалізація виробників та виготовлення окремих видів продукції зумовила необхідність обміну своїх продуктів на продукти інших виробників. Адже для задоволення різних потреб кожного виробника потрібні різні продукти, яких він сам не виробляє. Саме тому такий виробник змушений обмінювати свій продукт на продукти інших виробників. одиничний– розподіл праці в середині окремого підприємства. Для виникнення і функціонування товарного виробництва необхідні такі передумови: - наявність суспільного поділу праці. - економічне відокремлення виробників.


Причини (а отже й умови) виникнення товарного виробництва слід шукати передусім у кожній із складових економічних відносин — техніко-економічних і виробничих відносинах (відносинах економічної власності). Суспільний поділ праці. Концентрованим виразом розвитку техніко-економічних відносин є суспільний поділ праці. У попередній темі було названо перших три великих поділи праці. Суспільний поділ праці виступає у трьох основних формах: загальній, частковій та одиничній. Загальна форма — поділ суспільного виробництва на окремі сфери, роди: промисловість, сільське господарство, сфери матеріального .


Основною умовою виникнення та існування товарного виробництва є суспільний поділ праці. Суспільний поділ праці - це відокремлення різних видів трудової діяльності, які сприяли підвищенню продуктивності праці та створили матеріальні передумови для регулярного обміну. З розвитком суспільства з'являються нові галузі виробництва, завдяки чому поглиблюється суспільний поділ праці. Це обумовлює необхідність обміну, а разом з ним і товарного виробництва. Однак для виникнення товарного виробництва суспільного поділу праці недостатньо. Суспільний поділ праці існувало і в первісній общині.


Товарне виробництво – це такий тип організації економіки, при якому продукти праці виробляються для продажу на ринку. Товари виробляються з метою вдоволення потреб споживачів та йдуть до них через використовування ринкових відносин. Звичайно, що при цьому господарюючий суб’єкт націлений на отримання зиску. Загальною умовою виникнення, розвитку та функціонування товарного виробництва є суспільний розподіл праці. На його основі виникають економічні виробничі відносини між людьми у формі обміну продуктами праці. Однією з найважніших причин виникнення товарного виробництва є економічна відокремленість товаровиробників.


Тема 4. товарне виробництво. План лк № 4. 4.1 Виникнення товарного виробництва. 4.2 Товар і його властивості. 4.3 Закон вартості та його функції. Виникнення товарного виробництва. Проте, виявляється, що для виникнення та подальшого розвитку товарного виробництва такої умови як суспільний поділ праці, спеціалізація виробників на виготовленні окремих товарів недостатньо. Необхідно, щоб виробник був економічно незалежним, економічно уособленим (відокремленим),щоб він мав змогу самостійно вирішувати, яку саме продукцію йому виробляти, які засоби виробництва і ресурси використовувати, як виробляти, а також привласнювати результати виробництва.


Необхідною умовою виникнення товарного виробництва і обміну є суспільний поділ праці. В міру розвитку продуктивних сил за натуральної форми виробництва праця стає вже більш спеціалізованою. Поділ праці, який спочатку формувався в межах первісної общини або роду, з часом виходить за них. Складається система суспільного поділу праці.


Необхідною умовою виникнення товарного виробництва і обміну є суспільний поділ праці. В міру розвитку продуктивних сил за натуральної форми виробництва праця стає вже більш спеціалізованою. Поділ праці, який спочатку формувався в межах первісної общини або роду, з часом виходить за них. Товарне виробництво — це така організаційна форма суспільного виробництва, за якої продукти виробляються не для власного споживання, а для обміну через купівлю-продаж на ринку. Товарне виробництво має такі основні риси: 1) суспільний поділ праці. В умовах товарного господарства виробництво складається з різнорідних і відокремлених господарських одиниць.


6.1. Товарне виробництво: сутність та типи. Товарне виробництво як етап і закономірність розвитку суспільного виробництва є наслідком якісних змін у продуктивних силах і зростанні потреб людства, які спостерігалися вже 5-7 тисячоліть тому, за часів формування рабовласництва в межах цивілізаційної стадії первісного суспільства. Воно приходить на зміну натуральному господарству. Першою умовою виникнення товарного виробництва виступає суспільний поділ праці (СПП). Розвиток суспільного поділу праці є загальною умовою виникнення та функціонування товарного виробництва, а економічне . Вартість визначає затрати суспільно необхідної праці на виробництво товару.


Для появи товарного господарства та розвитку товарно-грошових відносин необхідні дві умови. Перше - суспільний поділ праці, при якому окремі виробники спеціалізуються на виробленні певних продуктів (пошитті одягу, виготовленні меблів, вирощуванні хліба і т. Д.). Процес поділу праці призвів до того, що окремі виробники опинилися залежні один від одного, оскільки виробляли обмежена кількість продуктів. Це вирішальна умова виникнення товарного виробництва. Найважливішою рисою товарного виробництва стає обмін товарами як форма економічних зв'язків між виробниками. Товарне виробництво у своєму розвитку пройшло два етапи: просте і капіталістичне товарне виробництво.


2. Причини виникнення та суть товарного виробництва. Витіснення натурального господарства відбувається на основі товарообміну окремих суб’єктів шляхом поглиблення спеціалізації праці, що означало спеціалізацію виробників на виготовленні окремих видів продуктів або на певній виробничій діяльності. Таким чином, матеріальною основою виникнення відносин обміну їх речовим змістом є суспільний поділ праці. Товарне виробництво - це така форма організації суспільного виробництва, при якій економічні відносини між відокремленими виробниками виявляються через купівлю-продаж на ринку продуктів їх праці - товарів. Звідси випливають основні риси товарного виробництва: - суспільний поділ праці


Товарне виробництво: суть, умови виникнення та етапи розвитку. ⇐ ПредыдущаяСтр 3 из 10Следующая ⇒. Товарне виробництво — така організація суспільного господарства, коли окремі продукти виробляються відокремленими виробниками і для задоволення суспільних потреб необхідні купівля-продаж на ринку цих продуктів, що стають товарами. Просте товарне виробництво характеризується поєднанням безпосередніх виробників із засобами виробництва, капіталістичне — їх антагонізмом. Просте товарне виробництво ґрунтується на власній праці, капіталістичне — на експлуатації чужої праці.


Товарне виробництво - це така форма організації суспільного господарства, за якої продукти виробляються економічно відособленими виробниками, котрі спеціалізуються на виготовленні певного продукту, що потребує обміну у вигляді купівлі-продажу на ринку. При цьому продукти праці, якими вони обмінюються, стають товарами. Виникнення та суть товарного виробництва. Розвиток суспільного виробництва пов'язаний з існуванням різних його форм. Найпершою формою господарювання було натуральне виробництво, за якого продукти праці призначаються для задоволення власних потреб безпосередніх виробників життєвих благ, тобто для внутрігосподарського споживання.


Сучасне суспільство просто немислиме без товарного виробництва, пройшли часи, коли людина виробляла ті чи інші продукти праці виключно для власних потреб, прийшов час торгівлі та обміну продуктами праці, які людина почала виробляти в надлишку. Товарне виробництво проходило і продовжує проходити різні форми та види. 1. Умови виникнення товарного виробництва. Товарне господарство — це тип господарювання, за якого продукти праці виробляються відокремленими господарюючими суб'єктами не для власних, а для суспільних потреб, що визначаються ринком. Це робить можливим і необхідним обмін між виробниками, що спеціалізуються на певному виробництві

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

кейс с ответами внутренний конфликт

принципиальная схема приемника golon rx 607ac

юлия кузьминых сделка 3 часть в плену любви читать