джерела небезпек та їх класифікація небезпечні та шкідливі фактори

Найбільш вдалою є класифікація небезпек життєдіяльності людства за джерелами походження, згідно з якою всі небезпеки поділяються на чотири групи: природні, техногенні, соціально-політичні та комбіновані. До четвертої групи віднесено три підгрупи: природно-техногенні, природно-соціальні та соціально-техногенні небезпеки, джерелами яких є комбінація різних елементів життєвого середовища. За характером та природою впливу всі небезпечні та шкідливі фактори поділяються на: - фізичні; - хімічні


Небезпека – це негативна властивість матерії, яка проявляється у здатності її завдавати шкоди певним елементам Всесвіту, потенційне джерело шкоди. Якщо мова йде про небезпеку для людини, то це явища, процеси, об’єкти, властивості, здатні за певних умов завдавати шкоди здоров’ю чи життю людини або системам, що забезпечують життєдіяльність людей.


Найчастіше послуговуються класифікацією джерел небезпек за походженням. Серед природних джерел небезпеки. розрізняють природні об'єкти, явища природи та стихійні лиха, які загрожують життю чи здоров'ю людини (землетруси, зсуви, вулкани, шторми, урагани, тумани, блискавки, астероїди). Залежно від наслідків впливу на організм людини фактори небезпеки поділяють на небезпечні та шкідливі. Небезпечні фактори – чинники життєвого середовища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших ушкоджень організму або окремих його органів і навіть до смерті. Дещо менше на здоров'ї людини позначаються шкідливі фактори.


Класифікація небезпек. Різноманітні небезпеки, існуючі в реальному житті, можна об'єднати в такі групи: соціальні, природні, біологічні, техногенні (виробничі), екологічні та воєнного часу. Соціальні небезпеки виникають при взаємодії окремих осіб чи груп людей між собою. До них відносяться . Система стандартів безпеки праці. Небезпечні та шкідливі виробничі фактори. Класифікація" їх підрозділяють: • на фізичні (рухома техніка, обертові, рухливі, гарячі, гострі деталі машин, шум, вібрація, виробничі випромінювання, електричний струм і ін.); • хімічні (нафтопродукти, ацетон, ксилол, лаки, фарби, розчинники, пестициди, мінеральні добрива та інші шкідливі речовини); • біологічні (бактерії, віруси, гриби тощо)


Підстерігати небезпека у вигляді різних негативних факторів нас може практично скрізь. Навіть на самих нешкідливих робочих місцях можна говорити про шкідливий вплив комп’ютерів, тривалої сидячої роботи і про багато іншого. Але в цій статті хотілося б торкнутися шкідливі виробничі фактори, з якими люди стикаються на підприємствах. Поняття шкідливих факторів На багатьох заводах.


1.2 Небезпеки та їхня класифікація. Згідно з аксіомою про потенційну небезпеку будь-яка діяльність людини характеризується певною імовірністю прояви небезпеки, тобто абсолютної безпеки не існує. Кожен з нас вже не раз мав змогу переконатись в достовірності цього твердження. В процесі життєдіяльності людину постійно супроводжують ті чи інші небезпеки. Необхідно також розрізняти потенційні та реальні небезпеки. Зокрема, потенційно небезпечними в сучасному помешканні є газова плита, електроприлади (телевізор, холодильник та ін.), медикаменти в аптечці, пожежонебезпечні рідини, що використовуються в побуті тощо. Однак наявність потенційної небезпеки не завжди супроводжується її негативним впливом на людину.


До соціальних джерел небезпек належать небезпеки, викликані низьким духовним та культурним рівнем: бродяжництво, проституція, п'янство, алкоголізм, злочинність тощо. Джерелами цих небезпек є незадовільний матеріальний стан, погані умови проживання, страйки, повстання, революції, конфліктні ситуації на міжнаціональному, етнічному, расовому чи релігійному ґрунті. Політичні джерела небезпек[ред. | ред. код]. чинники, які залежно від дозування шкідливі або небезпечні, але непотрібні для життя і діяльності людини; чинники, які при виході за допустимі рівні є небезпечними, але здатні надавати корисний і навіть необхідний ефект для людини.


небезпека, шкідливий фактор, фізичні фактори, хімічніфактори, біологічні , психофізіологічні, видиме (світлове) випромінювання, інфрачервоне випромінювання, ультрафіолетове випромінювання, номенклатура небезпек, ідентифікація, класифікація, таксономія, квантифікація, ризик, соціальний ризик.  3.1. Небезпека. Небезпека - негативна властивість живої і неживої матерії, здатна заподіювати збиток самій матерії: людям, природному середовищу, матеріальним цінностям . Необхідно виходити з принципу «усе впливає на все». Іншими словами, джерелом небезпеки може бути все живе і неживе. Джерелами (носіями) небезпек є природні процеси і явища, техногенне середовище і дії людей.


Небезпека —негативна властивість живої та неживої матерії, що здатна спричиняти шкоду самій матерії: людям, природному середовищу, матеріальним цінностям. Небезпека існує у просторі, реалізується у вигляді потоків енергії. Їй підлягає все живе і неживе. Лише різні об’єкти на одну і ту ж небезпеку реагують по різному. Джерелами (носіями) небезпек є: - природні процеси та явища; - елементи техногенного середовища . Під вражаючими факторами розуміють такі чинники життєвого середовища, які за певних умов завдають шкоди як людям, так і системам життєзабезпечення людей, призводять до матеріальних збитків.


Класифікація джерел небезпеки, небезпечних та шкідливих факторів. Небезпека – це негативна властивість матерії, яка проявляється у здатності її завдавати шкоди певним елементам Всесвіту, потенційне джерело шкоди. Якщо мова йде про небезпеку для людини, то це явища, процеси, об’єкти, властивості, здатні за певних умов завдавати шкоди здоров’ю чи життю людини або системам, що забезпечують життєдіяльність людей. За характером та природною впливу всі небезпечні та шкідливі фактори поділяються на чотири групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофілогічні. Їх основна характеристика: 1) фізичні: - підвищена швидкість руху повітря


Класифікація джерел небезпеки, небезпечних та шкідливих факторів. Небезпека – центральне поняття БЖД під яким розуміють будь-які явища, процеси, об’єкти, властивості предметів, здатні у певних умовах наносити шкоду здоров’ю людини. Кількість ознак, що характеризують небезпеку, може бути збільшена або зменшена у залежності від мети аналізу. Дане визначення небезпеки у БЖД поглинає існуючі стандартні поняття (небезпечні та шкідливі виробничі фактори), тому що є більш об’ємним, таким, що ураховує всі форми діяльності. Види небезпек: Потенційна (або загроза) - виникає при будь-якому можливому конт.


Читать тему online: Класифікація шкідливих та небезпечних виробничих факторів по предмету Безопасность жизнедеятельности. Размер: 160.63 КБ. Поділення несприятливих чинників виробничого середовища на шкідливі та небезпечні зумовлене різним характером їх дії на людський організм, тим, що вони потребують різних заходів та засобів для боротьби з ними та профілактики викликаних ними ушкоджень, а також рядом причин організаційного характеру. В той же час між шкідливими та небезпечними виробничими факторами інколи важко провести чітку межу.


НЕБЕЗПЕКА – негативна властивість матерії, що провокує її самознищення. Це ситуація й умова в навколишнім середовищі, що призводять до мимовільного виділення енергії в процесі свого розвитку, яка заподіює фізичний і моральний збиток людині. Для точного визначення виду небезпеки використовують поняття факторів . Класифікації джерел небезпек та рівнів ризику загибелі людини наведено в табл. 1.1. Таблиця 1. 1 - Класифікація джерел та рівнів ризиків загибелі людини у промислово-розвинутих країнах (R – кількість смертельних випадків, люд-1·рік-1). Джерела. Принципи. 3. Небезпечні і шкідливі фактори. 4. Людина як елемент системи "людина – життєве середовище". 5. Поняття та оцінка ризику.


Основні групи шкідливих і небезпечних факторів у системі "людина-техніка-середовище" . Найбільш вдалою класифікацією небезпек є класифікація за джерелами походження, згідно з якою всі небезпеки поділяються на 4 групи: природні, техногенні, соціально-політичні та комбіновані (сх. 1.3.). Подібна класифікація прийнята і в державних стандартах при визначенні надзвичайних ситуацій. Перші три класифікації належать до елементів життєвого середовища, яке оточує людину, – природного, техногенного та соціального. До четвертої групи належать природно-техногенні, природно-соціальні та соціально-техногенні небезпеки, джерелами яких є комбінація різних елементів життєвого середовища.


Між небезпечними і шкідливими факторами не існує принципової різниці. Залежно від часу дії та рівня шкідливості чинники можуть бути небезпечними (низька концентрація газу — шкідливий (отруєння), а висока концентрація — небезпечний (вибух)). Ознаки шкідливих і небезпечних чинників: · безпосередня негативна дія на організм . 3. Ідентифікація, номенклатура та таксономія небезпек. Джерела небезпек та їх класифікація.


небезпечних та шкідливих факторів. Небезпека – це негативна властивість матерії, яка проявляється у здатності її завдавати шкоди певним елементам Всесвіту, потенційне джерело шкоди. Якщо мова йде про небезпеку для людини, то це явища, процеси, об’єкти, властивості, здатні за певних умов завдавати шкоди здоров’ю чи життю людини або системам, що забезпечують життєдіяльність людей. 3) людські дії, що криють у собі загрозу небезпеки. Небезпеки існують у просторі і часі і реалізуються у вигляді потоків енергії, речовини та інформації. Небезпеки не діють вибірково, а виникнувши, вони впливають на все матеріальне довкілля.


Джерелами (носіями) небезпек є Техногенні джерела небезпеки Джерелами політичних небезпек Вражаючий фактор 2.Система "Людина – життєве середовище" та її компоненти. За характером та природою впливу всі небезпечні та шкідливі фактори поділяються на: фізичні, хімічні, біологічні та психо-фізіологічні. Поділ на джерело небезпеки, небезпечну ситуацію та небезпечний фактор проводиться залежно від завдання, яке ставиться, передусім від рівня системи «людина—життєве середовище», яка розглядається.


Крім того, з такою класифікацією добре узгоджується класифікація небезпечних та шкідливих виробничих факторів, встановлена ГОСТ 12.0.003-74. Природні джерела небезпеки — це природні об'єкти, явища природи та стихійні лиха . Техногенні джерела небезпеки — це передусім небезпеки, по-в 'яані з використанням транспортних засобів, з експлуатацією підіймально-транспортного обладнання, використанням горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин та матеріалів, з використанням процесів, що відбуваються при підвищених температурах та підвищеному тиску, з використанням електричної енергії, хімічних речовин, різних видів випромінювання (іонізуючого, електромагнітного, акустичного).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

кейс с ответами внутренний конфликт

принципиальная схема приемника golon rx 607ac

юлия кузьминых сделка 3 часть в плену любви читать